Utbildningar när man vill bli hantverkare

Att arbeta som hantverkare innebär att man gillar att arbeta med hela kroppen. Man älskar att skapa något från grunden eller kanske förbättra något existerande. Men man bör också vara medveten om att det är ett yrke som oftast kräver riktigt tidiga mornar men å andra sidan så slutar man arbeta tidigare än alla andra. Är man säker på att detta är vad man vill arbeta med i framtiden så kan en utbildning inom området vara den bästa vägen att ta.

Att studera till hantverkare

Har man kommit fram till att man vill studera till hantverkare så gäller det att börja jämföra de olika utbildningarna som finns på marknaden. Det finns garanterat en hel del information att plöja sig igenom för att finna rätt utbildning. Men det gäller också att fundera på vilken inriktning inom området man vill ta sig an. Det finns flera olika områden som man kan arbeta inom och som kräver olika sorters utbildning.

Olika inriktningar att välja mellan

Oftast när man studerar till hantverkare så kan man få bidrag och ta studielån via CSN. Men man bör kontrollera detta vid samma tillfälle som när man jämför de olika utbildningarna. Utbildningarna till hantverkare är oftast 1 år och kallas för vuxenutbildningar. Nedan följer några exempel på olika inriktningar som man kan välja:

  • Plattsättare – detta är en hantverkare som främst arbetar med att sätta upp kakel, klinkers och golv (främst i våtrum). Det krävs att man har ett öga för detaljer och att man gillar att arbete mycket noggrant.
  • Murare – Detta är hantverkaren som bygger upp nya väggar, vilket kan göras med olika sorters material. Bygger man ett nytt hus så kommer muraren att ha en viktig roll under byggprocessen.
  • Golvläggare – golvläggare är hantverkaren som lägger alla golv eller golvmattor. Oftast när man utbildar sig till golvläggare så får man också ta del av grunderna för snickeriarbete.