Hantverkarprogrammet

Det är mycket som krävs för att man ska bli en professionell och ordentlig hantverkare. För många växer intresset fram under vuxen-åren, men för andra har intresset redan kommit igång långt innan dess. För de yngre människor som är intresserade av att bli hantverkare finns det riktigt bra program, t.ex. hantverkarprogrammet på gymnasiet.

Enkelt förklarat kan man säga att hantverkarprogrammet är en komplett utbildning. När eleven tar examen från programmet ska denne ha alla de kunskaper som krävs för att kunna arbeta som t.ex. frisör, snickare eller florist. Det finns mängder av olika inriktningar att välja mellan, allt för att man ska kunna hitta det som intresserar en mest. Under utbildningen får eleven möjlighet att utveckla sina kunskaper i allt som hör hantverksprocessen till. Med det menar man att man ska kunna utföra vanliga arbetsuppgifter i sin genre och klara av att hantera arbetet hela vägen ut, från idé till färdigt verk. Under utbildningens gång ska eleven även få kunskap i hur man planerar en skiss, vilka verktyg som man kommer att behöva använda sig av och vilken teknik som lämpar sig bäst.

Det spelar ingen roll om man planerar att arbeta som anställd eller om man vill driva sitt eget företag, utbildningen är anpassad för alla typer av mål. Ett stort plus med hantverkarprogrammet är nämligen att eleven får lära sig att ta egna initiativ, lära sig att samarbeta och även att ta personligt ansvar för produkten. Utbildningen inkluderar många punkter som man kommer att ha stor användning för i framtiden, t.ex. kunskaper om att driva ett eget företag, företagsekonomi och hur man marknadsför sig på bästa sätt för att få återkommande kunder.

Drömmer du om att bli hantverkare är hantverkarprogrammet verkligen något att sikta in sig på. Majoriteten av alla människor tar sig ändå igenom de gymnasieår som väntar en, så varför inte använda dessa år till något du älskar och brinner för.